En fantastisk klatreblomst!

Klematis finnes i flere sorter, noen mer hardføre enn andre. Noen blomstrer tidlig på året (Alpina, Atrangene, Montana), noen blomstrer kun om sommeren (Patens, Jackmanii, Viticella, Diversifolia), mens andre blomster sent på året (Vitalba, Texensis, Tangutica). AlpeKlematis (clematis alpina) for eksempel, har herdighet H6, og denne finner du hos oss utover hele våren.


Her er noen tips til stell av Klematis:

  • Gi planten en god start når du først planter den ned i jorda. Bruk godt med kugjødselkompost eller langtidsgjødslet jord (Plantejord Eksklusiv), og plant den minst 5 cm dypere enn slik den står i plastpotten. Gi Klematisen god plass i bedet, slik at den har mulighet til å slå røtter og finne seg til rette på den nye plassen.

  • Klematis er planter som liker vann og tørker raskt. De første ukene etter planting bør du derfor passe godt på å vanne kontinuerlig. Røttene er spesielt utsatt for tørke, så pass på at de er i skyggen, samtidig som resten av planten får sol. Et tips er å plante en annen lav plante, eller bruke en stein, foran røttene slik at de blir dekket for.

  • Klematis er ikke glad i vind, så plant den gjerne et sted hvor det er le.

  • Bruk hagegjødsel (fullgjødsel) 1 gang i måneden sommer og høst.

  • Klematis er en plante som egentlig ikke trenger å beskjæres, men noen sorter vil like det. Se på etiketten på Klematis-typen du kjøper, hvor det vil stå mer informasjon om dette.

  • Klematis er ikke så utsatt for sykdom og skadedyr. Det kan derimot hende at den får noe vi kaller "visnesyken", som er en type soppsykdom som gjør at planten visner og dør. Skulle dette skje med din Klematis - kjøp gjødsel som motvirker soppsykdommer. Vi anbefaler benmel, som også er ufarlig for barn og dyr. Ved bruk av benmel unngår du også at røttene på planten blir svidde. Benmelet arbeides ca. 10 cm ned i jorden, og så vanner du rikelig over.

  • Skulle dine Klematis dø av "visnesyken" - husk å bytte ut den syke jorden med helt ny og frisk jord ved planting av en ny plante på samme sted.

Visste du dette...?

  • Klematis blir ofte kalt "dronningen av alle klatreplanter"? Hvis du steller godt med den, så vil denne planten virkelig bugne i hagen din!