I månedene mars og april er det fint å begynne formingen av busker og trær du har i hagen.


4 tips til stell og beskjæring av busker og trær:

 

  1. Du kan vår-beskjære helt frem til starten av mai, fordi det enda ikke har blitt varmt nok til av sevjen stiger. Dette må du se an på værmeldingen, for så snart det blir varmere ute vil du merke at sagbladet setter seg fast og får et lett belegg. Det betyr at sevjen har begynt å stige. Da bør du ta en pause og vente til etter St.Hans.

  2. Før du starter bør du derfor sjekke når på året de ulike buskene og trærne du har i hagen skal beskjæres. For eksempel, steinfrukter som kirsebær og plommer, samt lønn og agnbøk, bør helst beskjæres fra juli til september.

  3. Det er vanlig å starte med å fjerne de eldste grenene og de som er døde eller skadet. På den måten gir du busken nytt liv.

  4. Noen type busker, som vingebeinved og fagerbusk, vokser på en spesiell måte som gjør at de blir ødelagt dersom du beskjærer alt for kraftig. På disse buskene er det lurt og kun fjerne det som er dødt og skadet.

  5. Andre busker tåler tøffere tak, og kan beskjæres helt ned til bakken om de har blitt glisne eller viltvoksende. Eksempler på slike busker er berberis, brudespirea, og syrin.

Vent med å rydde og stelle i blomsterbed

 

Vi har stor forståelse for at det tidlig på våren begynner å krible i fingrene etter å rydde og stelle i blomsterbedet, men det er lurt å vente til mars/april. Plantene bruker nemlig fjorårets visne bladet som beskyttelse når det er kaldt, og dette skal ikke ryddes vekk før du ser at andre stauder begynner å spire for alvor.